2011. október 19., szerda 08:28

Idézetek a matematikáról

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

"Gyakran tapasztaltam, ha valaki megpróbált valamit elmagyarázni nekem a matematikából, hogy bármilyen figyelmesen hallgatom, majdnem teljesen elvesztem a szavak közötti logikai kapcsolatokat. Azonban agyamban kialakult egy megsejtett kép azokról a gondolatokról, amelyekről meggyőzni próbált - teljesen a magam értelmezésében, látszólag nagyon kevés kapcsolattal ahhoz a szellemi képhez, amely kollégám saját felfogásának alapját képezte - és válaszoltam. Meglepetésemre megjegyzéseimet általában mint odaillőket fogadták, és a beszélgetés ezen a módon zajlott. A végére nyilvánvaló volt, valódi, pozitív kommunikáció folyt. Azonban a tényleges mondatokat, amelyet egyikünk vagy másikunk mondott, csak nagyon ritkán értette meg a másik." (Roger Penrose, A császár új elméje)

"Miután megalkották az analitikus geometriát és az algebrai függvények elméletét, Newton és Leib­niz kifejlesztette a differenciál-integrálszámítást, a matematika nem függő jelrendszer, nem az empí­ria eszköze többé. Elképesztően gazdag, összetett és dinamikus nyelvvé válik. És ennek a nyelvnek a története a fokozódó lefordíthatatlanságé." (George Steiner, Egyre távolabb a szótól)

"... van a matematikában bizonyos metafizikai vonzerő, amelynek semmi köze a tudáshoz, még kevésbé az egyenletekkel könnyedén megbirkózó képességhez, de amely csodálatos módon rokon azzal az erővel, ami a misztikus tapasztalat általunk ismert leírásából sugárzik." (Leszek Kolakowski, A matematikus és a misztikus)

 

 

Megjelent: 1580 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. augusztus 06., szombat 11:35
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned