2016. május 26., csütörtök 14:34

Kvantummacskák és más kvantumhuncutságok I. rész

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

P1050517 k

Röpke gondolatok John Gribbin könyvét olvasva1

Meglehetősen eklektikus írás John Gribbin Számolás kvantummacskákkal – A számológépektől a számítógépekig, a Colossustól a kubitekig című könyve. Keveredik benne a tudománytörténet, valamint néhány tudós életrajzi elemei és az informatika fejlődésének bemutatása, kiegészítve a kvantumszámítógépek elméletének és gyakorlati próbálkozásainak ismertetésével.

A könyv első egyharmada Turing és Neumann életrajzán keresztül mutatja be a számítástechnika kezdeteit. A második harmad elsősorban Feynman és Bell munkásságán keresztül vezet be a kvantumszámítógépek lehetőségének tárgyalásába. Végül az utolsó harmad a kvantumszintű számolás kilátásait, nehézségeit és kezdeti technikai megoldásait mutatja be.

Szokásomhoz híven nem a könyvet fogom bemutatni néhány íráson keresztül, hanem azokat a gondolataimat, amelyek a könyv olvastán ötlöttek fel bennem. Vannak köztük régi gondolatok, és néhány új ötlet is, melyek részletesebb kifejtését későbbre hagyom.

1. Schrödinger és a kiscica

Régóta furcsállom a Schrödinger-macska körüli felhajtást. Két- vagy több rendszer összefonódása alatt azt értik, hogy az egyes rendszereket nem lehet egymástól függetlenül leírni. Nem egészen értem, hogy a kvantum-macska – és egyáltalán bármi – miképp lehet önmagával összefonódva, azaz a macska esetében élő-holt állapotban. Mivel úton-útfélen sok szó esik erről a gondolatkísérletről, ezért érdemes részletesebben is áttekinteni.

________________________________

1 John Gribbin; Számolás kvantummacskákkal – A számológépektől a számítógépekig, a Colossustól a kubitekig

 

A teljes cikk itt tekinthető meg PDF fájlban, 2016. december 4-én javított verzió.

Megjelent: 529 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. január 14., szombat 21:55
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned